1111 sayılı askerlik kanunu kapsamında askerlerin temel ihtiyaçlarını karşılamaları için asker harçlığı verilmektedir. Er maaşı, askerliğin ne kadar yapılacağına ve doğu ya da batı yerleşkelerinde yapılan görevlere göre değişkenlik göstermektedir. 2018 yılında asker harçlığı 100 TL ile 250 TL arasında değişmektedir. Er maaşı 2018 yılında normal görev kapsamındaki askerlerde 110 TL, onbaşı olanların 130 TL, doğu bölgelerinde ise 220 TL ödenmekteydi. Askerlik görevi her gencin yapması gereken bir vatani görevdir. Bu süre zarfında mağduriyet yaşanmaması için askerlik yapan gencin ihtiyaçlarının karşılanması için devlet tarafından ödenekler verilmektedir. Her askerin vatani görevini yerine getirirken bu maaştan faydalanması hakkıdır. Asker harçlıklarına her sene zam gelmekte olup, 2019 yılında henüz zamlar belirlenmemiştir. Asker harçlıkları genellikle askerliğin uzun ya da kısa olmasına göre değişkenlik göstermemektedir. Oluşan farklılıklar genellikle kısa dönem askerlik ve askerliğin çavuş olması ile alakalıdır.
Asker harçlıkları illere göre değişkenlik göstermektedir. Batı bölgesindeki asker harçlıkları 90 TL ile 150 TL arasında değişmektedir. Doğu bölgelerindeki asker harçlıkları, bölgedeki şartların ve imkanların sınırlı olması ve güvenlik sebebi ile batı bölgelerine göre daha fazladır. Doğu bölgelerindeki asker harçlıkları illere göre değişkenlik göstermekle birlikte 400 TL ile 500 TL arasında değişmektedir.
Asteğmenler ile kısa dönem erlerin maaşları arasında fark bulunmaktadır. Yine askerlik yapılan bölgeye göre değişkenlik göstermekle birlikte asteğmenler uzun dönem askerlik yaptıkları için subay sayılırlar ve 2018 yılında asteğmenler 4.564 TL maaş almıştır. Asteğmenler sadece eğitim dönemlerinde 250 TL öğrenci maaşı almaktadırlar.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde sözleşmeli olarak görev yapan er ve erbaşların maaşları da farklı olarak verilmektedir. Verilen bu maaşlar görev yapılan bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Batı bölgelerinde görev yapan sözleşmeli er ve erbaşlar 2.500 TL ile 3.000 TL arası maaş almaktadır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapan sözleşmeli er ve erbaşlar, bölgenin zorlu şartları ve bölgedeki tehlikeli durumlar nedeniyle maaşları tazminat tutarları ile birlikte daha da yüksek olmaktadır. Bu bölgelerde görev yapan sözleşmeli er ve erbaşların maaşları da 4.000 TL’ye kadar yükselmektedir.
Yeni askerlik sisteminin yasalaşması ile birlikte 6 ay askerlik hizmetini tamamlayan ve ikinci 6 ay uzatma tercihini kullanan gençler bazı avantajlardan faydalanacak. Bu avantajlar arasında, yeni askerlik sisteminde personel, sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subaylığa geçişte daha avantajlı olacak. Asgari ücretten az olmamak kaydı ile net 2.020 TL maaş alacaklar. Hudut birliklerinde görev yapacaklar ek olarak 1000 TL hudut tazminatı alacaklar ve aylık maaş 3000 TL üzeri olacak. TOKİ’den ev sahibi olabilmeleri için öncelik tanınacak. Sigortalı statüsünde çalışmış olacaklar. Muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve toplu ulaşım araçlarından ücretsiz istifade hakkı elde etmiş olacaklar.